Morele Ambitie – Rutger Bregman

Morele ambitie - ‘Confronterend, inspirerend en activerend’

Elke maand lees ik een boek voor Managementboek en deel ik mijn ervaring in de vorm van een recensie. Deze keer heb ik ‘Morele ambitie’ gelezen, geschreven door Rutger Bregman. Morele ambitie is een wake up call om je bewust te maken dat óók jij het verschil kunt maken om de wereld een beetje mooier te maken. Dit doet Rugter Bregman aan de hand van verhalen uit de geschiedenis, modellen, concrete feiten, grafieken en eigen inzichten rondom dit thema.

Talenten

Elke dag dat we leven kunnen we tijd benutten om onze talenten in te zetten voor een betere wereld. Maar doen we dat ook? De meeste mensen werken om geld te verdienen en niet om de wereld te verbeteren. Tijd én talenten worden verspild aan nutteloze of zelfs schadelijke banen. Maar waarom? Wat remt ons om morele ambities belangrijk te maken? En welke stap kun jij vandaag nog zetten om jouw morele kompas te voeden? Met zijn boek Morele ambitie opent Bregman je ogen en geeft hij inzicht in wat jij te doen hebt om de weg vrij te maken. Zodat je stap voor stap naar je idealen gaat leven.

Tierelantijnen

Het boek heeft een fijn formaat en is basic maar helder vormgegeven. Weinig tierelantijnen en opmaak. Gewoon lekker duidelijk. De tekst wordt fijn afgewisseld met afbeeldingen, quotes, grafiekjes en modellen. Dit zorgt voor een beter tekstbegrip en vooral ook meer bewustwording over hoe we onze talenten eigenlijk maar ‘weggooien’. Zo kun je bijvoorbeeld in een grafiek aflezen in dat men bepaalde banen immoreel vindt, én dat bij die banen de hoogste lonen uitgekeerd worden. In het model met de drie O’s, omvangrijk, oplosbaar en onderbelicht, worden we gewezen op verwaarloosde uitdagingen, die we met de juiste methodes wél aan kunnen pakken.

Steentje bijdragen

Bregman begint met het helder maken wat je met je talenten zou kunnen doen en hoe je de drempel kunt verlagen om in beweging te komen. Vervolgens legt hij uit waarom het jou zou kunnen helpen om je bij een ‘vreemd clubje’ aan te sluiten en dat het ook nut heeft dat jij je morele ambities mag gaan naleven. Het levert een ongemakkelijk en schurend gevoel op, en dat zorgt ervoor dat je mind geen uitweg meer ziet. Als je dingen ander wilt zien in de wereld, heb jij je steentje bij te dragen. Elke reden die je kan verzinnen om het niet te doen, wordt met dit boek getackeld.

Eye-openers

Dit boek heeft me verrast met de geschiedenisverhalen en de prachtige lessen die we daar uit mogen leren. Wat een mooie bruggen slaat hij. Ontzettend waardevol en het levert de nodige eye-openers. Daarnaast ben ik ook echt verrast over de feiten die hij ‘op tafel’ gooit. Het geeft een geheel nieuwe kijk op hoe je denkt dat het is en wat de werkelijke cijfers zijn én wat we daarvan kunnen leren. Heel inspirerend om zo feiten te zien die letterlijk zichtbaar te maken hoe het er voor staat met onze ambities en idealen.

Samenvattend

Morele ambitie is confronterend, inspirerend en activerend tegelijkertijd. Je wordt wakker geschud en aangezet om zelf je morele ambities te onderzoeken en ernaar te leven. De combinatie van verhalen, feiten en inzichten zorgen ervoor dat er eigenlijk geen weg meer terug is. Alle excuses en smoesjes worden zo van tafel geveegd. Eenmaal bewust van het feit dat jij ook werk kunt maken van je morele ambities, kun je niet meer je kop in het zand steken. Óók jij kunt je morele kompas volgen en je kwaliteiten en talenten inzetten om de wereld een beetje mooier te maken.

Recensie voor Managementboek

Sinds 2016 ben ik Recensent bij Managementboek en lees ik maandelijks boeken over persoonlijke & zakelijke ontwikkeling, online media en andere thema’s. Nieuwsgierig? 

 

Goed om te weten: sinds kort heb ik een affiliate afspraak met Managementboek.nl. Dit betekent dat ik een klein percentage krijg van elk boek die via bovenstaande link verkocht wordt. Koop je hem n.a.v. mijn recensie, tof als je dat via hier doet. In mijn recensies probeer ik zo duidelijk mogelijk te beschrijven voor wie het boek interessant is en geef ik mijn mening. In de meeste gevallen is dat positief, maar als ik niet enthousiast ben dan zeg ik dat ook. Ik hou van eerlijkheid en openheid, vandaar deze voetnoot. 

Desiree Wassing Boerema

Over de auteur

Désirée Wassing-Boerema heeft een academie, krachtcirkel en praktijk onder de naam het Ondernemersvuur. Ze noemt zichzelf een werkcreator en vuuraansteker en houdt zich bezig met holistisch en cyclisch ondernemen. Ze inspireert en begeleidt ondernemers om een bedrijf rondom hun leven te bouwen en de weerstand die je daarin tegenkomt in verschillende lagen te transformeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen
Scroll naar boven