Vision Quest: 4 dagen offline, alleen, buiten en zonder eten

Vision-Quest-4-dagen-offline-768x576

Vandaag is het zover. Ik stap straks de auto in richting het Kuinderbos bij Bant. Daar ga ik ervaren hoe het is om vier dagen offline te zijn, zonder mensen om me heen, niet te eten en geen dak boven mijn hoofd te hebben. Een Nature Quest. Naja, eigenlijk een Vision Quest om precies te zijn, want ik ga ook vasten. Insteek? Wat blijft er van je over als je helemaal niets meer hebt.

Alleen zijn met jezelf

Als ik aan mensen vertel dat ik weer een week alleen weg ga – dat doe ik elk kwartaal – dan kijken mensen me al met een verbaasd gezicht aan en vinden ze mij maar dappar. Ik vind het noodzakelijk. Al ben ik daar per ongeluk achtergekomen toen mijn relatie on hold stond en ik alleen weg ging. Na veel onrust en emoties, kwam ik op de derde dag tot mijzelf en voelde veel liefde voor mezelf. Helemaal één met mezelf en daar volop van kunnen genieten net als je met anderen samen doen. Dat voelde zo goed dat ik besloot om het elk kwartaal te doen.

Maar nu wordt het een overtreffende trap. Vanuit mijn verdiepingsjaar bij 365 dagen succesvol is het een onderdeel van het programma. En JA, daar doe ik graag aan mee! Ik kijk er naar uit om vier dagen alleen te zijn, in de buitenlucht en lekker primitief te verblijven. En nee, geen mobiel, of boek om je tijd mee te vullen. Geen pen en papier om je gedachtes op te schrijven. Er op vertrouwen dat je goede ideeën die echt goed genoeg zijn, wel weer boven komen drijven. Het is de bedoeling dat er zon min mogelijk dingen zijn die je afleiden van de belangrijke processen van voelen en denken.

Voorbereiding op de Vision Quest

Zaterdag begonnen de voorbereidingen al. Geen warm kop zwarte opstart, geen theïne, geen lekkere borrel op de zaterdagavond en geen vlees meer. Wat wel? Vooral groente, fruit, noten en af en toe een beschuitje. En dan elke dag steeds kleinere porties om mijn lichaam zo voor te bereiden op het vasten. Ik dacht eerst, hoe ga ik dat doen? En hoe kan ik nog goed blijven functioneren? Ik kreeg de neiging om op de energiebesparende stand te gaan staan. Maar dacht, dat kan ook niet de bedoeling zijn. Ben gaan Googlen en ontdekte dat er zelfs mensen zijn die 10 dagen vast en elke dag sporten, als soort reset voor het lichaam. Nou dan kan ik wel gewoon mijn ding doen.

We eten veel te veel

Ja, dat is eigenlijk wel mijn conclusie na deze vier dagen. Wat ik de laatste dagen zoal at op een dag? Een cafeïne vrije koffie als ontbijt, een beschuitje rond koffietijd, een bakje fruit voor lunch en met avondeten vooral wat groente en een vegetarische burger.  Ik kan je vertellen, ik hou van eten, ben een echte bourgondiër. Maar ik ben de afgelopen jaren steeds bewuster geworden in wat ik eet. Ik maak nu zelfs sausjes, eet minder gluten, weinig suiker en meer groente zoals b.v. courgettepasta of bloemkoolrijst. Zelfs uit eten gaan, gaat me steeds meer tegenstaan. Je krijgt zoveel! De helft is vaak voor mij genoeg. En dan liever als hoofdingrediënten groente met als bijgerecht vlees. Een voor- of nagerecht? Daar hoef ik al helemaal niet aan te beginnen. Ik zie hier wel kansen voor restaurants (daar spreekt mijn ondernemersgeest). Ik denk echt dat er veel meer mensen zijn die hier hetzelfde in staan.

Al met al het mij 100% meegevallen hoe gemakkelijk het is om minder te eten. En het fijne is, als je minder gaat eten ga je ook weer kritischer zijn in wat je naar binnen werkt én je gaat er extra van genieten omdat je weet dat je niet direct weer wat eet. Mindfull eten, zoals ze dat dan zeggen. Het is al interessant om dit zelf thuis eens te doen en te kijken wat er met je gebeurt; wat er allemaal door je heen gaat en hoe je je voelt. Ik merkte in het begin veel onrust. Eten is namelijk ook een manier van afleiding. Maar na dag twee kwam de rust erin en was ik al wat meer zen met mijn beperkte porties.

Intenties voor de Vision Quest

Voor je een Vision Quest in gaat is het fijn om van te voren te bepalen met welke intenties je het gaat doen. Daar heb ik deze week nog eens goed over na zitten denken. In eerste instantie dacht ik: ‘wat moet ik nu achterlaten, waar wil ik van af?’, ik kon zo niets bedenken. Maar gedurende de week plopte toch weer twee thema’s op die bij mij spelen: eten & hard werken. Eerlijk gezegd heb ik het idee dat het eerste thema al aangepakt is door deze voorbereiding. Altijd zin in eten hebben, er op de een of andere manier de rust in vinden. Wat een strijd. Daar word je best moe van. Steeds weer in onderhandeling met jezelf. Maar goed. Die rust voel ik nu en ik ga na de Vision Quest voor een reset op gebied van eten. Dat gaat vast lukken :-).

En dan het andere thema: hard werken. Ja dat is ook iets waar ik mee worstel. Ik ben een harde werker en dat is natuurlijk ook heel fijn. Maar waar je kracht zit, zit ook je valkuil. Hard werken is niet altijd handig, fijn en geeft zeker niet altijd het beste resultaat. Het kan juist heel goed zijn om even achterover te leunen en het tegenovergestelde te doen. Dan komen de beste ideeën. Eerst even lekker dromen en dan in actie komen, i.p.v. direct in de startblokken, knallen en gaan met die banaan. Die instelling heeft zeker ook voordelen, maar een mix zou wel heel fijn zijn :-). Ik hoop tijdens de Vision Quest ook hier de rust in te vinden, een inzicht en misschien wel tot een omslagpunt te komen zodat ik hier anders mee om kan gaan.

Vision Quest, ik kom eraan!

Ik heb alle spullen bij elkaar gesprokkeld. Van een vriend die bij defensie werkt, heb ik een fijne tas, een matje, flessenhouders, een poncho in camouflage, elastieken en een waterdichte slaapzakhoes geleend. Super fijn! Ik had nog een hangmat, een opblaasbaar kussentje, haringen en dat soort zaken. Ik heb zes lege 1,5 liter flessen bij Jumbo gehaald en straks nog even tekenspul halen en touw om mijn tarp – mijn dak voor deze dagen – op te hangen. Dan ben ik er wel klaar voor. Oh ja…. en niet te vergeten. Mijn nagels heb ik voor de gelegenheid maar in Army Green gelakt ;-). Zo ben ik dan wel weer. Helemaal in stijl met de natuur. Ik ben heel benieuwd hoe ik het ga ervaren en nieuwsgierig naar hoe ik me zondag voel en wat er door me heen gaat.

Wordt vervolgd in onderstaande blog

Vision Quest: wat er van mij overblijft als ik niets meer heb

Blijf op de hoogte ♥

Ontvang bericht over de nieuwe agenda-activiteiten, aanbiedingen, uitnodigingen voor pilots en meer van dat, zodat jij als eerste de kans krijgt om je aan te melden.

Door je aan te melden geef je aan oké te zijn met mijn privacyverklaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights