4 dagen alleen in de natuur – 1 jaar later

4 dagen alleen vision quest

Een jaar geleden deed ik mee aan de 4 daagse Nature Quest. 4 dagen het bos in, zonder eten, tent, mobiel, tijd, leesvoer, pen, papier en ander vermaak. Dit met als doel om te ontdekken wat er van me overblijft als ik niets meer heb. Regelmatig krijg ik de vraag: “Wat heeft de Nature Quest je leven veranderd?”. Zoveel! En dat deel ik graag met je.

Ik ging het bos in met een intentie. Eigenlijk met twee thema’s: eten en hardwerken. Twee dingen waar ik heel goed in ben en waar ik graag meer rust in wilde vinden.

Eten

Het eerste thema  ‘eten’ loste eigenlijk al op in het proces voorafgaand aan de Quest. Om mijn lichaam voor te bereiden op het vasten,  gingen afbouwen met hoeveel ik ging eten. Daarnaast at ik geen vlees en dronk ik geen alchohol en cafeine. Ondertussen kon ik prima doorwerken. Ik merkte dat ik bewuster ging voelen wat ik wilde eten. Want als ik dan niet zoveel mocht eten, dan wilde ik wel extra lekker eten. En als ik dan mijn bordje voor me had, wilde ik ook echt van elke hap genieten. De vier dagen niet eten vond ik niet lastig. Je kunt nog prima functioneren zonder  dat je eet.

Hard werken

Het tweede thema ‘hard werken’ was toch ook wel hot item. En denk ook dat dat altijd wel beetje zal blijven. Ik ging al af en toe een week alleen weg om tot mezelf te komen en te werken. Maar dan alleen op een moment dat ik er zin in had. Omdat ik gemerkt heb dat dan de mooiste dingen ontstaan. Voor je het weet zit je in de dagelijkse hectiek waardoor je niet meer goed voelt wat je nodig hebt. Tijdens de Quest heb ik ervaren hoe snel je jezelf voorbij rent. Wat heb ik veel geslapen. Zowel ‘s nachts als overdag. Gewoon ‘achterover leunen’ als je voelt dat je het nodig hebt. En al die ideeen die opploppen en ik niet op kan schrijven? Ik vertrouw erop dat de beste ideeen wel weer naar boven komen. Een soort natuurlijke filter om niet teveel crap op te pakken.

1 jaar later

En dan een jaar later? Waar sta ik nu….zo hier kan ik zoveel over schrijven. Weet haast niet waar ik beginnen moet. Ik grijp zo vaak op deze bijzonder ervaring terug. Voor de leesbaarheid maak ik er maar een opsomming van:

– Eten

 • ik eet veel minder: ik voel veel beter hoeveel ik nodig. Ik gebruik mezelf niet meer als afvalbak.
 • ik voel wanneer ik wat nodig heb: de tijd is niet de leidraad maar ik voel wanneer ik trek heb en eet dan wat. Mijn lichaam geeft het wel aan.
 • ik voel waar ik zin in heb: in de basis eet ik gezond. Als ik zin heb in een taartje, chips of iets anders…dan neem ik het gewoon. Want dat heb ik toch niet elke dag.
 • ik ben kritischer in wat ik eet: ik kijk nu veel meer naar waar ik eet of waar ik eten koop. Ik wil dat het met liefde bereid is, dat het vers is met pure ingrediënten.
 • ik geniet van elke hap: doordat ik bewuster en daardoor minder eet, voel ik ook meer ruimte om van elke hap te genieten. Elke hap wil ik proeven. Ook als ik samen met mensen eet.
 • ik eet weinig vlees: ik merk gewoon dat mijn lichaam er niet zo bij van wordt. Het voelt minder lekker op de maag.
 • ik ga anders om met uit eten gaan: ik kies een voorgerecht als hoofdgerecht of deel iets met iemand.
 • ik vraag eten mee: ga ik lunchen of dineren en krijg ik het niet op? Dan heb ik mijn Keepleaf zakje mee om het in te stoppen of vraag ik het in een bakje mee. Weggooien vind ik echt niet nodig.
 • ik ben minder druk met eten: in de zin van dat ik op bepaalde momenten echt wat nodig heb. Ik heb vier dagen zonder gedaan. Eet ik een keer laat dan is het maar zo. Blijk ik onderweg niet ‘genoeg’ mee te hebben….het komt wel goed. Alleen een appel als kan ook geen kwaad.

– Drinken

 • ik drink weinig cafeïne: als ik koffie drink wil ik echt goeie. En als het even kan zonder cafeïne omdat ik dan minder stuiterig wordt.
 • ik drink weinig alcohol. Ook dat trek ik minder goed. Heb er een minder lekker gevoel bij.. Als ik er dan echt zin in heb, geniet ik er meer van en van elke slok.
 • ik drink veel meer water: als ik ergens een cappuccino drink vraag ik er vaak kraanwater bij. Mijn lichaam verdiend het om goed verzorgd te worden.

– Hard werken

 •  ik voel waar ik zin in heb: want wat ik doe wil ik vanuit de juiste intenties doen. Dan komt het heel anders over en krijg ik heel andere resultaten.
 • ik ga anders met tijd om: de dag heeft uren. Maar daar hou ik me niet strak aan vast. Als ik meer slaap nodig heb blijf ik liggen en start ik later,  de andere keer werk ik op een avond of zondag lekker op mijn gemakje.
 • ik creëren in mijn eigen flow: en die heeft geen 9 tot 5 mentaliteit kan ik je vertellen. Als ik nu om 3 uur ‘s nachts inspiratie heb, stap ik gerust uit bed om lekker te laptoppen. Als ik een dag geen zin heb, luister ik daarna…het zal me wel wat vertellen. Ga ik lekker naar de sauna bijvoorbeeld.
 • ik gun mezelf meer rust tussendoor: ik ga wandelen, een kopje koffie doen of even mediteren. Ik weet dat het me goed doet. Door een tandje terug te doen,  zet ik zo eigenlijk een tandje bij.
 • ik ben meer in het nu: doordat ik mezelf rust gun heb ik meer ruimte in mijn hoofd om alle acties te overzien. Ik kan het belangrijke en het minder belangrijke beter onderscheiden en betrap mezelf eerder op te hard werken.
 • ik heb geen strakke agenda:  ik werk meer op gevoel. Geen strakke to do lijsten die ik erdoor moet knallen. Ik heb mijn agenda wat vrijer opgesteld zodat ik de acties op kan pakken als ik op mijn best ben.
 • ik vertrouw op mezelf: dat ik niet alles hoef op te schrijven zoomdat het zich wel weer aandient als het echt zo zou moeten zijn. Zo verlies ik mezelf minder snel in de details, hou ik meer overzicht en zie ik beter waar mijn kansen liggen.

Luisteren naar je lichaam

Zo schrijvende is dit best wel een hele lijst. En ik kan nog wel meer bedenken.  De rode draad in het geheel is naar mijn idee dat ik veel meer luister naar wat mijn lichaam te vertellen heeft. Daar naar luister. Liefdevol naar mezelf ben. Ik het mezelf waard vind om goed voor mezelf te zorgen. Nooit gedacht dat ik dit blijkbaar niet zo deed en zag. Zo diep kan zo’n overtuiging in je zitten.

2.0 versie van mezelf

Als ik nu voel dat mijn schouder zeer gaat doen. Weet ik dat ik weer te graag aan het willen ben. Dat ik dan harder wil gaan dan ik kan. Ik leer mijn patronen steeds beter te herkennen. Heel fijn. Want ik kan dan ook steeds eerder ingrijpen  en de 2.0 versie mijzelf de ruimte geven.

Ik heb veel meer rust in eten nu ik veel meer rust in mezelf heb gevonden. Ik ben kilo’s afgevallen. Zonder moeite. Gewoon door echt te voelen wat en hoeveel ik nodig heb. Ik voel me goed. Lekker in mijn vel. Als ik wil gaan eten terwijl ik geen zin heb, weet ik dat ik eigenlijk moe ben of me gestresst voel en het tijd is om rust te nemen. Fijn die zelfkennis.

Niet hard werken en vasten

Toen ik hier op de bank ging zitten moest ik eigenlijk wel giebelen. Deze blog gaat in hoofdzaak over eten en hard werken. Beide onderwerpen van deze week. Ik heb namelijk drie dagen gevast en vijf dagen alleen soep, sap en salade gegeten. Om mezelf weer een fijne reset te geven.

En ik ben een week naar Schiermonnikoog. Elk kwartaal ga ik een week alleen weg om te ontprikkelen. Al het moeten los te laten. De kaders van de werkdagen te laten vervagen. Weer meer tot mezelf te komen en te voelen waar ik wanneer zin in heb. Om weer helemaal in mijn eigen creatieflow te komen. Ik kan er steeds gemakkelijker bij komen. Zo fijn.

Heerlijk genieten. Vandaag is het vasten en sappen afgelopen. Ik heb een heerlijk broodje kaas gegeten. Een halve, de rest zit in het blauwe zakje dat je op de foto ziet. Ik zit in de chillmodus te werken; deze blog te schrijven. En alsof het nog niet te gek genoeg is, heb ik  net ook nog eens een witbiertje besteld. Ik noem het ondernemen zoals ik dat wil.

Nieuwsgierig naar hoe ik het vooraf ervaren heb en mijn blog lezen direct na deze unieke ervaring? Je leest het in onderstaande blogs.

Wil je lezen hoe ik aan dit avontuur begon? Lees dan even mijn blog “Vision Quest, 4 dagen offline alleen buiten en zonder eten“. Wil je weten hoe ik het ervaren heb destijds? Lees dan mijn blog: “Wat er van mij overblijft als ik niets meer heb“. 

Blijf op de hoogte ♥

Ontvang bericht over de nieuwe agenda-activiteiten, aanbiedingen, uitnodigingen voor pilots en meer van dat, zodat jij als eerste de kans krijgt om je aan te melden.

Door je aan te melden geef je aan oké te zijn met mijn privacyverklaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen
Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights